Waarop moet u letten bij het erven van een woning? Daar komt veel bij kijken.
In dit kennisartikel neem ik je mee in de meest essentiële punten.
Aandachtspunten bij een woning in de nalatenschap
Zo vraagt bijvoorbeeld de verkoop van een woning na overlijden speciale aandacht. Vooral als de woning de laatste decennia niet up-to-date is gehouden. Bij iedere woning is er dan de afweging: Gaan we nog wat opknappen of bieden we de woning zo aan op de woningmarkt? De investering moet in verhouding staan tot de hogere verkoopopbrengst. Misschien overweeg je wel om de woning te verhuren. Hoe werkt dit fiscaal? Of wellicht wil een van de erfgenamen de woning uit de nalatenschap verwerven; hoe kan dit het best worden geregeld?
Voor de inkomstenbelasting, toeslagen en bijvoorbeeld de eigen bijdrage zorg kan het moment van verkopen van groot belang zijn. Meestal is 1 januari de peildatum. Als het geld dan op je rekening staat, telt het mee als vermogen om de eigen bijdrage in de zorg vast te stellen en de hoogte van eventuele toeslagen/
En dan de erfbelasting. Welke waarde moet gehanteerd voor de fiscus en welke waarde voor de berekening van de erfdelen. Dit si de meest gemaakte fout bij het afwikkelen van een nalatenschap! Door hier zo goed mogelijk mee om te gaan, kan het jou zowel bij het eerste als bij het tweede overlijden van een stel of echtpaar een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren. Door dit juist en verstandig te regelen zal er een groot deel van het verschil van deze twee waardes onbelast aan de erfgenamen toe kunnen vallen.
En weet je dat je als erfgenamen als nieuwe belanghebbende op dat moment de WOZ-waarde omlaag kunt krijgen als deze te hoog blijkt te zijn.
En is de erfbelasting hoog en zit al het geld in de stenen dan bestaan er mogelijkheden voor uitstel van betaling. Houd wel de belastingrente in de gaten.
Als RegisterExecuteur kunnen wij je adviseren en begeleiden op bovenstaande aandachtspunten. Maar er zijn er meer aandachtspunten.
Bedenk ook dat als je een woning uit een nalatenschap verkrijgt (dit kan ook de langstlevende partner zijn) waar nog hypotheek op rust, het belangrijk is dat je de hypotheeklasten wel kunt dragen. Mogelijk is er een overlijdensverzekering die hier uitkomst biedt. Weet je niet zeker of de verkoopopbrengst van de woning plus uitkering vna de levensverzekering voldoende zijn om de hypotheekschuld af te lossen? Dan is beneficiair aanvaarden eigenlijk altijd het meest verstandig.
Heb je een woning uit een nalatenschap als legaat verkregen? Dan is het belangrijk om te weten of dit in- of exclusief de hypotheekschuld en met of zonder inbreng is. Het antwoord kan er wellicht toe leiden dat je het legaat beter niet kunt accepteren.
Ook kan er sprake zijn van meerdere panden. Over het algemeen is slechts één daarvan de (fiscale) eigen woning. De andere woningen zijn vermogen in box 3. Als deze verhuurd worden, wordt een andere waardebepaling aangehouden. Voor de erfbelasting reken je dan met de WOZ-waarde en de zogenoemde leegwaarderatio.
Dit is een greep uit de zaken waar je zoal tegenaan kunt lopen als je een of meer woningen verkrijgt uit een erfenis. Uiteraard speelt er nog veel meer. Kom je er niet uit of heb je andere vragen? Neem dan contact op.