beurs paniek

De beurs daalt fors, wat nu?

Wat moet je doen nu de beurs in een paar dagen zo hard is gedaald en iedereen zich afvraagt waar de bodem ligt. Het korte antwoord is: helemaal niets. Ik vertel je hierover graag meer in dit blog.

Sinds een paar maanden is er van alles aan het veranderen in de wereld… Daarmee vertel ik je waarschijnlijk niets nieuws. En dat heeft ook zijn weerslag op beleggingen, ook op die van jou. Als je belegt, hoe ga je dan om met een beurscorrectie?

Als je reageert zoals veel beleggers, dan herken je misschien wel de volgende situatie: je opent je app of logt in op je beleggingsrekening en ziet rode cijfers. Help, een daling of misschien ervaar je wel een vrije val. Je maag draait zich om, het doet mentaal pijn om te ervaren dat je geld verliest waar je zo hard voor hebt gewerkt en je vraagt je af: wat moet ik doen? Deze reactie is heel normaal – ons brein is nu eenmaal geprogrammeerd om te reageren op gevaar. Maar bij beleggen is het belangrijk om het hoofd juist koel te houden.

Waarom dalen de beurzen eigenlijk?

Dat heeft op dit moment voor een groot deel te maken met de Amerikaanse president Trump. Zijn wispelturige gedrag zorgt voor onzekerheid en daar houden beleggers niet van. Beleggers houden van voorspelbaarheid in de winstgevendheid van bedrijven en baseren daar hun analyses en waarderingen op. Daarnaast heeft Trump importtarieven ingevoerd, waardoor bedrijven (mogelijk op korte termijn) minder winst maken. Door de heffingen worden producten duurder en zal de omzet, zeker op korte termijn, waarschijnlijk dalen. De beurzen reageren meestal heftig op dit soort nieuws, ook al is het effect vaak tijdelijk. Het is als een thermometer die direct reageert op het weer, terwijl het klimaat veel stabieler is.

De psychologie achter beursdalingen

Ik vind het fascinerend hoe we als mensen reageren op beursdalingen. In goede tijden worden we soms overmoedig (ken je FOMO – Fear Of Missing Out?), maar zodra het tegenzit, slaat de angst en paniek toe. Dit patroon zie je telkens weer: bezorgdheid wordt angst, angst wordt paniek, en paniek leidt tot overhaaste beslissingen. Dat is precies waarom veel beleggers aandelen kopen als koersen hoog staan en verkopen als de bodem in zicht komt. Dit is precies het tegenovergestelde van wat verstandig is!

 

Emotionele cyclus beleggen

Een bekende uitspraak van Warren Buffett, een van de bekendste beleggers in de wereld, is: “Be fearfull when others are gready and gready when others are fearfull”.

Uitverkoop op de beurs

Als je me een beetje kent, heb je me in gesprekken bij het onderwerp beleggen vast wel eens horen vertellen dat ik me verbaas over het kuddegedrag van beleggers. We reageren precies het tegenovergestelde van wat we in ons dagelijkse leven doen. Ik vergelijk dat met de uitverkoop in de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf, die we vroeger hadden. Als het uitverkoop is, schaf je kleding aan met 70% korting op de normale prijs of koop je een nieuwe televisie of een laptop met bijvoorbeeld 20% korting.

En waarom doen we op de beurs precies het tegenovergestelde? Als het goed gaat willen we meedoen en kopen we aandelen op het hoogtepunt. Daalt de beurs, dan stappen we met z’n allen uit en verkopen onze beleggingen. Het bijkomende effect is dat de daling van koersen wordt versterkt door vraag en aanbod op de beurs. Als iedereen in paniek verkoopt, dalen de koersen vaak verder dan rationeel te verklaren is. Dit maakt aandelen van goede bedrijven ‘te goedkoop’. Zodra de rust terugkeert, corrigeert de markt zichzelf.

Gevolgen van gevaar vermijden bij beleggen en verkopen op het verkeerde moment

Als mensen zijn we dus ‘geprogrammeerd’ om gevaar te vermijden, maar dit instinct werkt tegen ons bij beleggen. Als koersen dalen, voelen we ons bedreigd en willen we verkopen uit angst voor nog grotere verliezen. Maar wist je dat je juist van deze momenten kunt profiteren? Een blik op de geschiedenis laat zien dat de grootste beursstijgingen vaak direct volgen op de diepste dalingen! Ik zal dat illustreren aan de hand van twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: De impact van het missen van de beste dagen

Beleggen doen we dus voor lange termijn en een van de populairste indices in de wereld is de S&P 500 (dit is een index samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s en het omvat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven). Over een periode van bijna 29 jaar, vanaf 1995, zou je, als je volledig belegd was gebleven in de S&P 500, gemiddeld 8,8% rendement hebben bijgeschreven in je portefeuille. Maar let op, want als je alleen al de tien beste dagen in de markt in die periode zou missen, zou je rendement aanzienlijk dalen tot 5,9%. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om geïnvesteerd te blijven en het heeft geen zin een poging te wagen de markt te timen.

Effect op beleggingsrendement

Rendement van je portefeuille als je beste en slechtste beursdagen mist. Bron: TheIrrelevantInvestor.com

 

De grafiek laat verder zien dat het missen van de 20 beste dagen je rendement zou verlagen tot slechts 4,1%, terwijl het missen van de 30 beste dagen het zou verlagen tot 2,5%. Als je de 40 beste dagen zou missen, kun je met een rendement van slechts 1% beter gaan sparen en het missen van de 50 beste dagen zou resulteren in een negatief rendement. Dit betekent dat van de ongeveer 7.000 handelsdagen in 29 jaar, slechts 50 dagen het verschil maakten. Dit onderbouwt het feit dat rendementen op de aandelenmarkt erg kunnen schommelen..

Blijf belegd en doe niet aan timen van de markt. Er zijn beleggers die het moment van instappen en uitstappen proberen te timen. Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat dit een riskante strategie is, waarvan je het effect nooit zult weten. wil je toch een poging wagen? Lees dan eerst mijn blog: Zo time je succesvol op de beurs.

Voorbeeld 2: Onzekerheid op de beurs tijdens de Coronapandemie

Toen in 2020 Corona zijn intrede deed, zagen we ook een zeer heftige reactie op de beurs, die veel meer geleidelijk ging dan de afgelopen dagen. Onderstaand heb ik de grafiek van de koers van een ETF in de MSCI World opgenomen. In de eerste grafiek zie je de koersontwikkeling van het hele jaar 2020. In maart waren we in een paar weken een derde van de waarde kwijt, want de koers daal de van 60 naar 40 euro. Was je rustig blijven zitten en had je niets gedaan, dan zie je de beurs herstellen gedurende het jaar en was het totale rendement dat jaar meer dan 7%.

Koers MSCI World Index 2020

Kijken we naar het lange termijn perspectief hieronder, dan valt je wellicht op dat de daling in 2020 een fors is ten opzichte van de stijging in de hele periode, waarin de koers is verviervoudigd. Zou je in 2010 zijn ingestapt op een koers van net onder 20 en je had verder niets gedaan, dan had je in 13 jaar zo’n 400% rendement kunnen bijschrijven.

MSCI World over 13 jaar gemeten

Rendementen uit het verleden bieden natuurlijk géén garantie voor de toekomst. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, zowel negatief als positief. Maar het geeft wel een goed inzicht in de mogelijkheden. Dit is geen specifiek advies om in de MSCI World Index te beleggen, maar dient alleen als voorbeeld.

Rendement en risico gaan hand in hand

Hier is een belangrijk inzicht: als je streeft naar een gemiddeld rendement van bijvoorbeeld 5% per jaar, dan hoort daar een bepaalde mate van schommelingen bij. Je portefeuille kan het ene jaar 20% stijgen en het andere jaar 15% dalen. Deze schommelingen voelen niet prettig, maar risico is essentieel voor rendement op lange termijn. Rendement zonder risico is een utopie. En gemiddeld genomen stijgen aandelenkoersen 4 van de 5 jaren. En als een jaar een negatief rendement kent, dan is dat nooit op het dieptepunt in enig jaar.

Marktontwikkelingen op korte termijn negeren en je houden aan de financiële strategie die we samen hebben uitgestippeld, levert je op termijn het meeste op. Maar houd wel de vinger aan de pols, update je financieel plan regelmatig zodat we ook tijdig je beleggingsrisico of doelstellingen kunnen aanpassen.

Extra hulpmiddel: check deze drie cruciale vragen als je nog twijfel hebt

Ben je nog niet overtuigd, twijfel je en wil je misschien door alle onzekerheid, emotie of rusteloosheid toch je beleggingen verkopen? Stel jezelf dan eerst deze drie vragen:

  • Heb je een onverwachte financiële tegenvaller die je niet kunt opvangen met je spaarrekening? (Bijvoorbeeld het vervangen van een kapotte auto, wasmachine of cv-ketel)
  • Heb je een grote uitgave gepland? (Zoals de aanschaf van een boot, vakantie of aankoop van een nieuwe woning)
  • Heb je je beleggingsdoel al bereikt?

Is het antwoord op alle vragen ‘nee’? Dan is er eigenlijk geen reden tot zorg. En is er ook geen reden af te wijken van je financiële strategie!

Conclusie

Het beste kun je nu even niets doen, tenzij je nog geld op een spaarrekening hebt staan dat je voor langere tijd kunt missen. Dan kan bijstorten op je beleggingsrekening een goede keuze zijn. Heb je nog steeds enige twijfel en hebben we samen je financieel plan gemaakt? Neem dan gerust contact met mij voor een gesprek. Gemoedsrust is onbetaalbaar en ik help je graag.

Hartelijke groet, Sandra