Beleggingsstrategie: zo time je succesvol op de beurs!
Beleggen werkt niet voor de meeste mensen. Waarom? Omdat ze te veel fouten maken, waardoor het rendement ontzettend tegenvalt. De eerste tip is: spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Verleg je horizon en beleg buiten je eigen land, kies voor meerdere sectoren, zorg dat je in voldoende verschillende aandelen en obligaties belegt. Met deze beleggingsstrategie verlaag je het risico en blijft de mogelijkheid op een mooi rendement gelijk.
De tweede tip: timen
Een veel gemaakte fout is dat beleggers verkeerd timen. Timen is op de juiste momenten in- en uitstappen op de beurs met als doel een optimaal rendement te behalen.
Elke belegger met een actieve beleggingsstrategie weet dat het cruciaal is om op het juiste moment in te stappen. Als de beurs zich op een dieptepunt bevindt, moet je aankopen. Nadat je een mooie rit naar boven hebt gemaakt, stap je op het hoogste punt uit. Dit is de manier om rendement te maken. En dat is precies wat veel investeerders niet goed doen.
Hieronder zie je een grafiek (credits: RTL-Z) waarin het verschil tussen goed en slecht timen is aangegeven. Doe je het goed, dan heb je 157 x zoveel rendement dan bij verkeerde timing. Dat is een enorm gat en daarom leg ik hieronder uit hoe je goed leert timen.
Hoe kun je goed timen op de beurs in je beleggingsstrategie?
Om goed te kunnen timen, moet je weten wat de beurskoers op korte termijn gaat doen. Je moet ook weten of de huidige stand in perspectief van de lange termijn hoog of laag is. Het is dus van het grootste belang dat je weet hoe de beurs ervoor staat. Doorloop de volgende 5 stappen om ook succesvol te leren timen.
- Maak ruimte in je agenda op elke handelsdag op de beurs om 08:30 uur. Dit is 30 minuten voordat de AEX van start gaat.
- Trek je zelf terug in een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt.
- Pak je glazen bol (te koop op bol.com).
- Optioneel: Poets de glazen bol met een schone doek.
- Kijk in de glazen bol om te zien wat de beurs gaat doen.
Een goede glazen bol moet helder zijn en de toekomst kunnen tonen. Als de glazen bol niet werkt:
- Poets deze dan nog even op.
- Draai hem om.
- Leg een claim neer bij de maker van de glazen bol.
- Vraag een consultant je te helpen bij het aanzetten van de glazen bol.
- Koop een nieuwe met meer functies.
Dus…
Je bent natuurlijk een slimme lezer en je hebt direct door dat hierboven onzin van de bovenste plank staat. Het aantal mensen dat probeert te timen is echter gigantisch groot. Ik hoor vaak van mensen die beleggen omdat ze het gewoon leuk vinden, dat ze echt met timen van de beurs bezig zijn. Hun beleggingsstrategie is om bewust aandelen te kopen en verkopen op bepaalde momenten. Ze zeggen bijvoorbeeld “Ik las in een artikel van een beleggingsexpert dat …….” of “Ik maak technische analyses en de trend is nu echt…”. Ik vraag me dan altijd of waarom die beleggingsexperts zelf niet steenrijk zijn als ze het zo goed weten. Oké, Warren Buffett is een uitzondering, maar de doorsnee professionele beursanalist zit er vaak naast. Kijk maar eens naar de voorspellingen van analisten aan het begin van het jaar. Hoe vaak komen die uit?
Als het mogelijk zou zijn om te timen, dan zouden crises niet plaatsvinden en zou iedereen makkelijk rijk worden. De realiteit is anders en toch mooi. Kijk nog eens naar de grafiek van RTL-Z. Daarin zie je dat een belegger die in 1984 begon een rendement heeft van 569% (en dit is nog zonder dividend!). Je hebt dan al die jaren niets gedaan en je geld het werk laten doen. Een goed rendement is het gevolg. Een bijkomend voordeel is je gemoedstoestand. Het doorlopend volgen van de beurs levert namelijk heel veel onrust en stress op. Veel mensen zijn erg betrokken bij hun vermogen en merken het aan hun humeur als het goed of slecht gaat met de beleggingen. Mijn advies is dan ook: laat het los en kijk of en toe even hoe je beleggingsportefeuille erbij staat of laat je financieel planner dat doen als regisseur van jouw vermogen en degene die de voor jou afgestemde beleggingsstrategie uitvoert. En geniet van de mooie dingen in het leven die mede mogelijk worden gemaakt door die beleggingen.
Fluctuaties op de beurs horen erbij
Ik gebruik onderstaand plaatje vaak om beleggingsrisico’s uit te leggen (bron: NNEK Vermogensbeheer).
In het plaatje zie je rendementen van wereldwijde aandelen vanaf 1981. De groene staafjes zijn de jaarrendementen. Je ziet dat 28 van 37 jaar positief zijn. De rode bolletjes zijn dalingen in het betreffende jaar. Opvallend is dat elk jaar wel een grote daling kent, want er is altijd wel een aanslag, een verkiezing of iets anders dat de koers op de aandelenbeurs beïnvloedt. Als timen je beleggingsstrategie is, betekent het echter dat je moet handelen op die momenten dat de beurs laag is. Wat moet je dan doen? Kopen, verkopen of niets doen? Wat het ook is, het kost je tijd en energie en geeft een hoop onrust.
En ik zie geen probleem als je niets doet om het moment dat de koers een dip laat zien. Vaak eindig je met een goed jaarrendement. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het jaar 2009. Op het dieptepunt stond de index op -22,8% om het jaar af te sluiten met een uitstekend rendement van 26,7%. Dan moet je er toch niet aan denken dat je bij tegenwind was uitgestapt om later in het jaar te kopen?
Conclusie
Timen op de beurs werkt niet. Niemand weet wat er gaat gebeuren en je beleggingsstrategie afstemmen op die glazenbol is niet bepaald een uitgekiende beleggingsstrategie. Beleggen werkt wel als je de tijd hebt en koersschommelingen aankunt. De makkelijkste manier om dat te bereiken? Maak een financieel plan met heldere doelstellingen en een strategie om die doelstellingen te bereiken. Zorg dat je met iemand samenwerkt die zorgt dat je op het uitgestippelde pad blijft en tijdig het gesprek aangaat om bij te sturen waar nodig. En het belangrijkste: kijk niet te vaak en laat iemand met minder emotionele betrokkenheid bij jouw vermogen je helpen bij belangrijke beslissingen. En wil je de beurs toch timen, gewoon omdat je het leuk vindt? Prima, maar doe dat dan met geld dat je niet nodig hebt.