Miljonair met een gewone baan – boekreview
Miljonair met een gewone baan laat je zien hoe je financieel onafhankelijk kunt worden. Financiële onafhankelijkheid is voor veel mensen een belangrijk streven. Enkelen zijn zich ervan bewust en durven dat uit te spreken. Niet meer hoeven werken voor geld, maar werken omdat het leuk is en je voldoening geeft. En de keuze om iets anders te gaan doen als je verlangens op andere levensgebieden liggen.
De titel zal menig wenkbrauwen als doen fronsen. Maar miljonair worden is geen doel op zich. Een bedrag met zes nullen op de bank is mooi, maar daar gaat het niet om. Daarom zeg ik liever: veel mensen willen financiële onafhankelijk zijn. Wil je dat ook en wil je handvatten aangereikt krijgen om een plan te maken en dat te bereiken? Dan is dit boek een aanrader. Miljonair worden is geen doel, want achter elke financiële vraag zit een levensvraag. De vraag: hoe kan ik eerder stoppen met werken? Leidt bij doorvragen heel vaak tot de werkelijke reden: ik wil uit de ratrace van het leven en meer rust.
Dit boek gaat namelijk over slim sparen en besparen en slim geld investeren (beleggen) om zo financiële vrijheid te creëren.
Over de schrijver
‘Miljonair met een gewone baan’ is geschreven door Oeds-Jan Postma en hij is zelf (naar eigen zeggen) het voorbeeld hoe je met een ‘normale’ baan miljonair te worden. Hij heeft het aan niemand in zijn omgeving verteld en ging met de publicatie van dit boek met de billen bloot dat hij op zijn vierenveertigste financieel onafhankelijk was. Oeds-Jan woont met zijn vrouw in een rijtjeswoning, werkt en rijdt in een middenklasse auto. Hij heeft een bescheiden levensstijl. Mensen vragen zich af hoe hij het volhoudt. Oeds-Jan vraagt zich af hoe mensen het voor elkaar krijgen hun hele salaris op te maken aan in zijn ogen overbodige zaken. Ik zie het in mijn praktijk ook en stel mij die vraag stiekem ook wel eens. Maar het mooie aan mijn vak als financieel planner is dat ik zonder enig oordeel mijn werk mag doen. Alles is goed.
Oeds-Jan zijn drijfveer om miljonair te worden was helemaal niet gelegen in het geld. Een miljoen op zijn bankrekening maakt hem echt niet gelukkiger. Wat wel is iets waar veel mensen naar verlangen: financiële vrijheid voor zichzelf creëren! Dat is iets waar ik zelf ook naar streef. Als je financieel vrij bent, kun je tijd en energie inzetten voor dingen in het leven waar je zelf voor kiest.
Miljonair met een gewone baan
Het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ en de ondertitel ‘stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk’ zet aan tot denken en doen. Vooral dat laatste is extreem belangrijk als je iets in het leven wilt realiseren. In het eerste hoofdstuk krijg je de opdracht om op te schrijven wat jouw ultieme droom is. Als je opschrijft waar je echt naar verlangt, gaat de wereld je ongemerkt helpen om dit te verwezenlijken. Ik voeg daar graag nog een aspect aan toe, want dromen blijven maar dromen: kom dus in actie en zet stappen of misschien wel stapjes. Want als je elke dag een klein stapje zet, bereik je extreem veel.
Het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ heeft 4 delen
Geld en mindset
Het eerste deel gaat over mijn favoriete onderwerp: anders denken over geld en je mindset. De meeste mensen blijven dromen en denken: Miljonair worden? Dat ligt ver buiten mijn bereik. Het gevolg is dat ze blijven dromen. Oeds-Jan geeft concreet aan hoe je moet denken als miljonair en hoe zij met geld omgaan. Daarnaast gaat het ook om de relatie tussen consumptie (uitgaven) en geluk. De meeste dingen die we kopen maken ons niet gelukkiger. We zijn ongemerkt slaaf geworden van de marketingcampagnes van grote bedrijven.
Financiële planning
Het tweede gedeelte van miljonair met een gewone baan is meer praktisch ingestoken. Dit deel lijkt meer op de financiële planning die wij met onze klanten doen. Er worden handvatten gegeven hoe je vastgestelt wat jouw droom is en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Ook de kracht van het rente-op-rente effect wordt behandeld. Dit ligt overigens ten grondslag aan de gedachte dat we nooit miljonair kunnen worden, omdat ons brein zich hier geen voorstelling van kan maken. Het klinkt misschien gek, maar het is te complex voor ons (reptielen)brein.
Inkomsten, uitgaven en andere knoppen om aan te draaien
Het derde deel van het boek gaat over de kern, namelijk je inkomsten en vooral je uitgaven. Meer inkomsten of minder uitgeven brengt je sneller bij je het werkelijke verlangen. Voor veel mensen is dat financiële vrijheid. Oeds-Jan richt zich vooral op hoe je minder uitgeeft met de belangrijkste randvoorwaarde dat je nooit mag besparen op je eigen geluk! Door het behandelen van verschillende uitgavencategorieën zet hij je aan het denken wat die uitgave bijdraagt aan jou levensgeluk. Denk aan woonlasten, vervoer en het hebben van een auto, vrije tijd, boodschappen en verzekeringen.
Vermogen opbouwen door beleggen in ETF’s
Het laatste deel van ‘Miljonair met een gewone baan’ gaat het opbouwen van je vermogen. Hoe laat je gespaard geld voor je werken? Op een spaarrekening lukt dat niet. Je krijgt weinig tot geen rente, of je moet zelfs betalen voor het aanhouden van je spaargeld. Er is een hele eenvoudige manier om geld te beleggen, namelijk in de vorm van ETF’s. Een ETF staat voor een Exchange Traded Fund en in Nederland noemen we dat ook wel een index tracker. Het is een soort van verzamelmandje van aandelen (of een andere asset) in een aantal bedrijven. Oeds-Jan legt uit hoe je zonder al te veel kennis kunt starten met beleggen. Hij geeft ook concrete voorbeelden van ETF’s die je kunt kopen en waar je op moet letten. Maar ik kan me voorstellen, hoe goed bedoeld ook, mensen nog niet aanzet tot actie. Dat is een van de redenen dat ik de training ‘Samen starten met beleggen’ heb ontwikkeld.
Aanbeveling: Miljonair met een gewone baan
Miljonair met een gewone baan is een interessant boek als je nog niet zo bekend bent met financiële planning en je nog weinig hebt gelezen over financiën, (be)sparen of beleggen. Of als je wilt beginnen met de basis van beleggen, dan verwijs ik je graag naar het derde deel of begin met mijn e-book 5 essentiële succesfactoren. Ben je al wat meer gevorderd, dan is het deel over beheersing van uitgaven en de effecten daarvan zeker een deel dat je moet lezen.
Het boek Miljonair met een gewone baan geeft veel praktische tips die je direct kunt toepassen. Maar dan moet je daaarna natuurlijk wel in actie komen. Alleen een boek lezen leidt tot blijven dromen over een miljoen, of welk ander bedrag dat je brengt naar waar je werkelijk naar verlangt in het leven. De strategieën uit het boek Miljonair met een gewone baan toepassen mag simpel lijken. Het vergt ook tijd, energie, geduld en discipline. Ik kan me voorstellen dat het prettig is dit samen te doen. Wil jij een vliegende start met een integraal financieel plan afgestemd op jouw leven? Maak dan een afspraak met mij.
Mijn belangrijkste inzichten van ‘Miljonair met een gewone baan’
#1 Anders kijken naar geld: investeren en uitgeven
Veel mensen verwarren investeren en uitgeven. In elke financieel boek wordt hier aandacht aan besteed. Het onderscheid is erg eenvoudig: een investering is een uitgave waarvan je mag verwachten dat de totale opbrengsten uiteindelijk meer zullen bedragen dan de oorspronkelijke uitgave. Je verwacht simpelweg dat er uiteindelijk meer geld terugkomt dan je erin hebt gestoken. En dat meer noemen we rendement. Een uitgave is simpelweg een aankoop van iets wat direct of na afloop van tijd aan waarde verliest. Als ik mensen vraag: is je eigen woning een investering of een uitgave? dan is het antwoord meestal dat het een investering is. De gedachte is namelijk dat een huis meer waard wordt. De vraag is of dat zo is. Ik schaar een eigen woning onder de uitgave, want een eigen woning levert geen rendement op en kost geld.
#2 Kronkels in onze geest
Het grootste struikelblok voor financiële vrijheid is onze consumptieverslaving. Beter kijken naar ons eigen consumptiegedrag en de psychologie erachter begrijpen is een mooie start. We verkwisten vaak geld en dat doen we ook nog eens onbewust. We denken dat het niet met minder kan.
Mensen zijn sociale wezens die zichzelf continu vergelijken met anderen. Dat zit nu eenmaal in ons DNA. We denken dat we pas echt gelukkig zijn als we een grotere, nieuwere auto bezitten dan de buren of de schoonfamilie, als we vaker en verder op vakantie gaan, als we ……. Dat mag je zelf invullen.
Consumptieverslaving is vooral ook een strijd met je eigen brein en dat alles steeds vergelijkt met wat we voorheen hadden en met wat anderen hebben, niet wat je werkelijk nodig hebt. Zolang je status ontleent aan wat je denkt dat anderen ervan vinden, zal jouw brein (daarbij sterk geholpen door de omgeving), je verleiden om meer dingen te kopen. Dit is een belangrijke knop die om moet in je hoofd als je financieel onafhankelijk wilt worden.
#3 De magie van het rente-op-rente effect is verbluffend
Ik weet het natuurlijk allang, maaar ik geef het jou ook graag eem. Dit effect wordt wel eens toegeschreven aan Albert Einstein. Hij noemde dit het 8e wereldwonder. Doelstellingen liggen veel dichterbij dan we ons kunnen voorstellen. De allermooiste dromen lijken zoveel te kosten dat veel mensen bij voorbaat al opgeven. En dat is jammer en vrijwel altijd onnodig. Helaas werkt ons brein nu eenmaal zo dat we de effecten op korte termijn overschatten en op lange termijn juist onderschatten. Alleen past het helemaal niet in ons reptielenbrein om de lange termijn in te vullen. Als je maar op tijd begint, werkt rendement op rendement echt verbluffend. Dit is ook een element wat uitgebreid terugkomt in de training Samen beginnen met beleggen.
#4 Indexbeleggen als goedkope en simpele manier om geld te laten groeien
Net als ik in mijn training Samen beginnen met beleggen cursisten leer, geeft ook Oeds-Jan Postma aan dat het helemaal geen zin heeft om dat ene aandeel dat het beter gaat doen dan de rest te zoeken. Jack Bogle, de oprichter van Vanguard zei het al eens:
Don’t look for the needle, buy the haystack.
Brokers (dat zijn partijen de administratie van jouw portefeuille verzorgen) zijn goedkoper geworden de laatste jaren. Banken zijn ook brokers en zijn gedwongen hun ruime verdienmodel naar beneden bij te stellen door de opkomst van partijen zoals BinckBank en DeGiro. Daardoor is het voor iedereen mogelijk goedkoop te handelen op de beurs. Daarnaast is er een ontwikkeling die niet meer te stoppen is: de opkomst van indexfondsen. We noemen ze ook wel trackers, maar in zo’n indexfonds zitten alle aandelen uit de index. De meest bekende voor ons is de AEX-index: de 25 grootste bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Maar beperkt in spreiding. Kijken we naar de meest bekende, dan is dat de MSCI World index: een mandje met de grootste westerse bedrijven wereldwijd. Op een gemakkelijke manier doe je het beter dan zo’n 70% van de andere beleggers. Ook Oeds-Jan beschrijft het belang van lage kosten. In het laatste deel van het boek geeft Oeds-Jan aantal aanbevelingen van ETF’s.
Mijn eigen reis
Ik ben zelf goed op weg, maar financiële onafhankelijkheid heb ik nog niet bereikt. Ik investeer maandelijks in ETF’s bij DeGiro en heb een speelportefeuille met individuele aandelen. Daarnaast beleg ik bij twee vermogensbeheerders, in een vastgoedfonds en in windenergie. Een mooi gespreide portefeuille om met een gedegen financieel plan binnen een paar jaar te kunnen zeggen: ik werk omdat ik het leukste vak van de wereld heb en niet omdat het moet om in mijn levensstijl te kunnen voorzien.
Inspirerende quotes
Elk nieuw gedeelte van het boek, begint met een quote van een bekend persoon. Van Pippi Langkous tot een quote van Warren Buffett, één van de meest succesvolle investeerders ter wereld. Deze quotes blijven hangen en zijn wat mij betreft leuke aanvullingen op het boek. Hieronder de leukste quotes:
Geld is een verschrikkelijke meester, maar een geweldige slaaf. – Francis Bacon.
Iedereeen kan rijk worden, feitelijk is dat een kwestie van discipline. Het werkelijke probleem is zelfbeheersing, maar daar zijn velen niet toe in staat. – Ben Mandemakers.
Ik kan begrijpen dat mensen een miljoen willen. Maar nog meer? Geloof me, daarmee krijg je precies dezelfde hamburger. – Bill Gates.
Rijke mensen hebben kleine tv’s en grote boekenkasten, en arme mensen hebben kleine boekenkasten en grote tv’s. – Zig Ziglar.
Teveel mensen geven hun geld uit aan dingen die ze helemaal niet willen, alleen om indruk te maken op mensen die ze helemaal niet leuk vinden. – Will Rogers.
Geld is niet het doel. Geld heeft geen waarde. De waarde ervan schuil in de dromen die je ermee kunt realiseren. – Robert Kiyosaki.
De belangrijkste dingen in het leven kosten geen geld. Het is zonneklaar dat tijd het kostbaarste goed is dat we hebben. – Steve Jobs.
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan. – Pippi Langkous.
Miljonair met een gewone baan lezen?
Ik zeg doen! Natuurlijk kun je het boek kopen, bijvoorbeeld bij bol.com. Maar ik geef er de voorkeur aan om boeken te lenen in de bibliotheek.
Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Laat het hieronder weten!