Een man heeft, als enige erfgenaam én executeur, geen toegang tot het banksaldo van zijn overleden tante. De bank vraagt hem een verklaring van erfrecht te overleggen. De man weigert dit. Hij vind zo’n duur document niet nodig. Volgens het testament en een gewaarmerkte e-mail van de notaris bewijst voldoende dat hij enig erfgenaam en executeur is van de nalatenschap. Dit is voldoende bewijs, zo stelt hij.
Hij laat het er niet bij zitten. Klachteninstituut Kifid geeft de man op 07-12-2020 gelijk. De Commissie is van oordeel dat de bank op basis van deze informatie gehouden is om de tegoeden aan hem uit te keren. Ze kan ook de kosten van zo’n verklaring vergoeden.
Wat is een verklaring van erfrecht?
In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen van een overleden persoon zijn. Met deze verklaring kunnen erfgenamen hun recht op de erfenis aantonen als instanties daarom vragen. De verklaring wordt op verzoek van de erfgenamen door de notaris opgesteld. De notaris doet onderzoek naar wie de rechthebbenden van de nalatenschap is of zijn. Dit doet ze door onderzoek bij de Burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister (CTR). Vervolgens stelt ze vast wie de erfgenamen zijn en wie zorgt voor de afwikkeling van de nalatenschap. Deze conclusie wordt vastgelegd in een Verkaring van erfrecht. Dit is dus een notariële akte die je maar zo een paar honderd euro kost.
Wanneer is een verklaring van erfrecht nodig?
Als iemand overlijdt, zal een bank de lopende rekeningen blokkeren die op naam staan van de overledene. Dit doet zij meestal niet uit eigen beweging, maar na een melding van de erfgenamen.
Als erfgenaam kun je dus niet gelijk gebruik maken van de bankrekeningen. Hiervoor wordt vaak eerst een verklaring van erfrecht gevraagd. Nadat je met deze verklaring hebt aangetoond dat je over het geld van de overledene mag beschikken, wordt de rekening omgezet naar een zogenaamde ‘ervenrekening’. De tenaamstelling wijzigt dan van de naam van de overledene naar de erven van.
Naast banken kunnen ook andere instanties om een verklaring van erfrecht vragen. Denk aan verzekeringsmaatschappen, makelaars als er een woning moet worden verkocht of vermogensbeheerders als er een beleggingsrekening is.
Een testament is niet voldoende
Veel mensen zijn niet bekend met de verklaring van erfrecht. Ze denken dat een testament voldoende is om aan te tonen wie erfgenamen zijn. Maar er is een duidelijk verschil tussen een testament en een verklaring van erfrecht. Een testament wordt altijd opgesteld als iemand nog in leven is. Een verklaring van erfrecht wordt afgegeven na een overlijden en is min of meer de uitleg van het testament. De verklaring van erfrecht kan alleen door erfgenamen of een benoemd executeur worden aangevraagd. De erflater kan namelijk, zonder dat familie of kennissen daar weet van hebben, later nog een testament hebben opgesteld waarmee een eerder testament is herroepen.
Meestal is het de bank die een notariële verklaring vraagt om de bankrekeningen vrij te geven. Dit doen ze om er zeker van te zijn dat ze het geld vrijgeven aan de juiste personen. Een fout door de bank kan leiden tot een aansprakelijkheidsstelling door degene die er recht op hebben. Daarom is voor veel banken is een testament niet voldoende.
Is een notariële verklaring altijd nodig?
Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig. Bij bankrekeningen met kleine tegoeden zal een bank niet snel om een verklaring vragen. Informeer hier vooraf naar. Het kan je namelijk al snel honderden euro’s schelen.
Meer weten?
Wil je meer weten over een testament of een verklaring van erfrecht? Of wilt u meer informatie over nalatenschapsplanning? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail of neem telefonisch contact op: 06-12126281.