10 dingen die je kinderen misschien WEL willen erven

Heb je een heel huis vol ‘schatten’ waarvan je denkt dat je kinderen niet kunnen wachten om ze te erven? Laat ik je dan snel uit die droom helpen, want de meeste kinderen en van alle leeftijden, willen je spullen gewoonweg niet! Veel van jouw verzamelingen zien je kinderen allemaal als rommel!

Ja, je kinderen willen wel degelijk iets van je erven om je in hun hart te sluiten. Maar ze zijn op zoek naar iets meer persoonlijks, sentimenteels of misschien iets uit hun eigen kindertijd. En ook hier geldt dat minder meer is! Kleine dingen met familieherinneringen, en natuurlijk bezittingen, die doen er werkelijk toe.

Familieherinneringen

Het is een mismatch tussen generaties: boomer-ouders hebben plichtsgetrouw dingen verzameld en kunnen niet wachten om het over te dragen aan hun kinderen. Maar veel millenials verafschuwen alle fysieke en emotionele rommel van hun ouders en zien het vooruitzicht om deze ongewenste dingen te ontvangen op dezelfde manier als iemand met bibliofobie zou kunnen zien als een doos vol boeken erven.

Maar er is altijd een gelukkige middenweg. Veel millennials zeggen dat ze echt geïnteresseerd zouden zijn in een aantal dingen, maar meestal alleen in kleine hoeveelheden, en vaak de dingen die veel herinneringen en weinig omvang hebben.

Ik las laatst een boek van de Amerikaanse Rita Wilkins, ‘Downsize Your Life, Upgrade Your Lifestyle: Secrets to More Time, Money, and Freedom’. Ze schrijft onder andere: “Kinderen willen geen spullen om de dingen. Het gaat over een dieper verlangen naar de dingen die in familieherinneringen zijn verpakt.” Daarmee slaat ze de spijker op de kop.

Hier zijn een tiental dingen waarvan sommige millennials zeggen dat ze die eigenlijk graag hadden willen doorgeven aan hun kinderen.

#1 Foto’s, less is more!

Wat je kind niet wilt, zijn alle 163 fotoalbums van de familie die dateren uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Wat je zou kunnen doen, is elke keer dat je elkaar ziet even samen gaan zitten en een fotoalbum doorbladeren. Dat is het moment waarop hij of zij je laat weten welke foto’s met meer betekenis leuk zijn om te bewaren. Kevin (40) die dit deed met zijn moeder: “Je kunt dit niet in één keer doen, maar het is leuk om in de loop van de tijd te doen. Ook dit is een kwestie van samen herinneringen ophalen en er opnieuw plezier aan beleven.”

Ik herinner me zelf het moment van een paar jaar geleden. Ik zat langs de lijn bij het voetbalveld toen er een onverwachts bericht op mijn telefoon binnenkwam. De vriendin van mijn overleden vader die aan het opruimen was, omdat ze ging verhuizen. Bijna 20 jaar niet gesproken. Ze vond een fotoalbum van mijn eerste jaren. Of ik die wilde hebben. Wat dacht je ….

#2 Gedenkwaardige snuisterijen

Laatst kwam ik bij een oudere vrouw die mij vroeg of ik executeur wilde worden. Dan ontstaat een enorme vertrouwensband in korte tijd. De tweede keer dat ik bij haar kwam stonden er ongeveer tien dozen in de kamer. Ik vroeg haar of wat ze met die dozen ging doen. Het antwoord was dat het dingen waren waarvan ze dacht dat haar kinderen die wel wilde hebben. Van die snuisterijen, je kent het wel. De dingen die het meest voor je kinderen betekenen, zijn vaak kleine voorwerpen die herinneren aan ouders of grootouders. Dingen die ze gebruikten. Mijn moeder heeft nog een mooie kop en schotel in de kast staan waaruit mijn oma steevast haar koffie dronk. Ik heb in de gang een mooi Delft blauw bord hangen, waar op de achterkant staat voor het 40-jarig huwelijk van mijn opa en oma. Als je het aan je kinderen vraagt, zul je tot de conclusie komen dat als iets geen deel uitmaakt van de familiegeschiedenis, veel kinderen het niet willen hebben.

erfstuk voorkant   

 

 

Aangeboden door de Gazelle Rijwielfabrieken B.V.
40-jarig huwelijk op 22 juni 1979.

 

#3 Speelgoed uit hun jeugd

Voor veel kinderen is er een speciale gehechtheid aan speelgoed waarmee ze zijn opgegroeid. Denk ook aan oude bordspellen die al vele tientallen jaren in de familie zijn. Ik wou dat ik dat ene Monopolyspel nog had, waarmee we vroeger bij opa en oma speelden. Met biljetten van een gulden en minder. Zo heb ik zelf nog een oude houten trein in de kast liggen, waarmee ik vroeger vaak speelde. Mijn moeder heeft een prachtige oude pop in de kast staan, wat veel betekenis had in haar jeugd. Dat soort spullen zijn waardevol om door te geven.

#4 Bezittingen

Een paar maanden geleden was ik in gesprek met een echtpaar om hun toekomstige nalatenschap voor te bereiden. Hun zoon Michel zat ook aan tafel en toonde weinig interesse in fysieke zaken. Hij zegt niets te willen of te verwachten. Misschien wat online foto’s. Maar als zijn ouders besluiten dat ze het oude bureau in de werkkamer willen opruimen, gebeurt er toch iets verrassends. Want daarin is Michel wel geïnteresseerd. Daaraan zat hij vaak huiswerk te maken. Michel vond het toch wel zonde als dat antieke bureau bij de kringloop eindigt.

#5 Oma’s recepten

Ken je dat? Die appeltaart van oma? Of dat heerlijke recept van rode kool, zoals alleen mijn Oma dat kon maken. Daar likte je je vingers bij af. De meeste kinderen zijn niet zo geïnteresseerd in kookboeken. Recepten haal je tegenwoordig zo van internet. Maar die handgeschreven receptenkaarten van grootmoeder zijn goud waard in de familie. Laatst was ik in gesprek met mijn vriendin. Toen we samen gingen koken vertelde ze vol enthousiasme dat ze zich nog herinnert dat haar oma de kaarten met recepten uit de box haalde en ze gebruikte terwijl ze kookte. “Deze kaarten zijn echt onvervangbaar!”. Maar helaas zijn ze er niet meer. Daarvoor is nu een prachtig cadeau beschikbaar!

Kookboek der Herinneringen

Monique Branse van Stichting Jouw Laatste Levensfase heeft een bijzonder product gemaakt: Het Kookboek der Herinneringen. Het is een ringband (A4) gevuld met 20 receptenbladen en 7 herinneringsbladen voor foto’s, tekeningen of andere persoonlijke invulling. Daarnaast is er genoeg ruimte om zelf inhoud toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan recepten uit magazines, kaarten, tekeningen. Zo ontstaat jouw eigen kookboek. Een bijzonder cadeau voor allerlei levensmomenten: kinderen die uitvliegen, een huwelijk, een vakantieherinnering aan je favoriete vakantieland of als er iemand in je omgeving in de laatste levensfase zit en die lekkere recepten wilt nalaten.

Kookboek der Herinneringen

Een waardevolle uitgaven van Stichting Jouw Laatste Levensfase

#6 Accentmeubels

Er zijn maar weinig millennials die ruimte of interesse hebben in kolossale meubels zoals banken of grote en zware kasten. Maar velen hebben een grote interesse in tijdloze accentstukken, meestal kleinere meubels. Denk aan een schommelstoel of een stoofje. Het belangrijkste is om kinderen zelf te laten kiezen wat echt belangrijk voor ze is. Kies vooral niet voor ze, want je kunt het bijna nooit goed inschatten.

#7 Papa’s platencollectie

Het is nu te laat, maar Kevin wenste alleen dat hij zijn vader – die jaren geleden kleiner ging wonen en veel spullen van de hand deed – had gevraagd om zijn platencollectie voor hem te bewaren. Het is niet zo dat hij zoveel geeft om de verzamelwaarde ervan, maar hij herinnert zich nog levendig dat zijn vader de LP’s afspeelde en meezong. “Het zou zeker leuk zijn om dat nu op de plank te hebben”, zegt hij.

#8 Bijzondere sierraden

Voor Mirjam is haar interesse in familiesieraden zeer beperkt tot die stukken die familieherinneringen hebben. Zo droeg haar oma een bijzondere ring met een kleine diamant. Als zij de ring heeft geërfd, wil ze die diamanten laten verwijderen en die in een hanger voor haar eigen dochter laten plaatsen, als ze er ooit een heeft. Of oma dat ook zo’n goed idee vindt, is natuurlijk maar de vraag. Ook ik heb nog een ring van oma die ze altijd droeg. Hij is echt te lelijk om zelf om mijn vinger te schuiven, maar ik moet altijd weer glimlachen als ik mijn sierradenkistje open.

#9 Kleding van vroeger

Misschien heb je je eerste jurkje nog of zoals ik mijn eerste laarzen (zie foto). Of wat denk van het pak of jurkje waarin je bruidsjongen of bruidsmeisje was. Ook dit zijn herinneringen klein van aard en groots in je gedachten. Of misschien ben je al eens de trouwjurk van je moeder tegengekomen. Velen van ons gooien dat soort dingen nooit weg.

Laarsen van Sandra Klein Lenderink

Sandra’s eerste laarzen, maat 22.

#10 Kunstwerk dat ze als kinderen maakten

Rita was verrast om te ontdekken dat haar kinderen ooit de geliefde kunst- en handwerkstukken willen hebben die ze maakten toen ze klein waren. Een aantal keramische voorwerpen en natuurlijk de fotolijstjes versierd met beschilderde stukjes macaroni die erop waren gelijmd.

Waardeloze spullen van onschatbare waarde

Niet alles is wat het lijkt. Als executeur loop ik regelmatig door een woning en dan merk ik dat er veel (voor mij) waardeloze spullen zijn die voor de familie van onschatbare waarde zijn. Gooi ze dus niet zomaar weg bij het opruimen, maar organiseer eens een familiebijeenkomst om het over dit soort dingen te hebben. Je zult verrast staan van de uitkomsten. Dingen waarvan jij denkt dat ze voor je kinderen waardevol zijn, blijken dat helemaal niet. En waardeloze spullen blijken ineens van onschatbare, vooral emotione waarde.

Ik ben benieuwd waar jij je door laat verrassen. Wat willen je kinderen hebben, wat je zelf nooit bedacht zou hebben. Deel hieronder wat voor jou van onschatbare waarde was.